Hur kan jag spara el - Måste pumpen gå?
Nu under sensommaren har vi fått 100 tals frågor i kundtjänst från kunder hur de ska kunna spara el och kanske stänga av spabadet eller poolpumpen fortare än kvickt! Här kommer svaren och vi förutsätter att ni stängt av poolvärmen redan.
Vi har galna elpriser just nu och frågan är hur vi som har pool eller spa kan spara på elen!
För dig som har pool och vill stänga ner så fort som möjligt nu!
Fram till det blir 10 - 12 grader i vattnet och diverse alger och bakterier slutar föröka sig så bör man ju ha någon form av desinfektion och cirkulation i sin pool. Annars är risken att man har en urtidssoppa att hantera när våren kommer! Så har man 15 - 20 grader idag den 9/9 så får man i alla fall cirkulera poolens vattenvolym 3 till 4 gånger per dygn mot de 5 gångerna som man normalt har när poolen håller högre temperatur. Men ju kallar det blir i vattnet ju mindre behöver du köra pumpen och klorera.
Jaha hur gör man det om pumpen inte är en modern variabel pump med timer?
Jo man kan sätta en vanlig timer på sin befintliga 1-fas poolpump och låta poolens vatten cirkulera mest på natten (bara viktigt om man har timavtal) och sen låta pumpen gå varannan timme under dagen t.ex. Biltema / Jula osv säljer sådana för ca 69.-. Räkna med att köra pumpen åtminstone 8 - 10 timmar per dag om du har 15 - 20 grader i poolen. Har man en trefaspump får man köpa en lite dyrare timer för 700 - 800.- (bara att söka på google så finner man).
Vi säljer en timer och energimätareprodukt med WiFi som är riktigt cool - Den heter Shelly och ni hittar den här.
Kan det löna sig att byta sin gamla poolpump mot en variabel med timer om man t.ex. bor i elområde 3 - 4? Ja! Men det är en sanning med modifikation!
Det kan vara svårt att räkna hem att byta till en variabel poolpump innan den befintliga har satt tofflorna (dött) eftersom även en variabel pump faktiskt ska pumpa poolens volym enligt ovan. Så det är bara att dra fram räknestickan och då kan man ju med enkelhet räkna ut att en pump som pumpar 10 - 15m³ / timme behöver gå i alla fall 14 - 15 timmar per dygn för att cirkulerar en 4 x 8 meters pool 5 gånger per dygn och mindre då när temperaturen går ner. Så den elkostnaden kommer man inte ifrån. Räknar man då att en ny variabel pump kostar 10 - 20 tusen eller om man ska "bygga om" sin befintliga till en variabel med en tyristorstyrning för säg 5.000.- + att man ändå måste ha pumpen igång så blir det väldigt svårt att räkna hem även om man räknar på dygnets dyraste timme.
Ska du köpa en ny pump så rekommenderar vi såklart en variabel poolpump, men tänk på att den ska passa samman med ditt befintliga sandfilter också. Vi kommer under hösten och vintern att jobba hårt med våra guider som rör pumpar och filter så håll ett öga på de guiderna på vår hemsida. Det är nämligen så att om du ställer in en variabel poolpump till att cirkulera exakt rätt mängd vatten per timme för just din pool så kan effekten vara för låg för att du ska kunna backspola ditt filter ordentligt. Men då kan man såklart ställa upp effekten på sin pump när det är dags för backspolning så det är ju egentligen inget problem. Jo, för om ingen berättar det så blir det ett problem :)
(Kommer en film om variabla pumpar om ett tag i denna bloggartikeln)
För dig som har spabad som helst vill stänga av det så fort som möjligt!
Frågan på alla spaägares läppar just nu - Kan jag tömma ut vattnet ur mitt spabad och stänga av det för vintern?
Ja - frågan ställs som sagt ofta just nu till vår kundtjänst. Man vill kanske spara el i vinter och tömma badet. Svaret är att - Ja det kan man. Men då måste man mer eller mindre vara expert på spabad och ha tillgång till tryckluft eller en rejäl våtdammsugare. Denna utrustning behövs om man ska få ut allt vatten som kan tänkas stå i rören på spabadet. Vatten i rören och minusgrader kan med enkelhet frysa sönder ett spabad på så många ställen att det är bara att köra till tippen.
Vi rekommenderar inte det!
Ett bättre alternativ är i så fall att kontrollera sitt spabads manual och läsa på om styrningen av spabadet. Är det en Balboa styrning så kan man ställa in det i Sleep mode. Balboa är ju det vanligaste märket och kör man den i Sleep mode så kan man sänka temperaturen i badet under 10 grader och värmare, pumpar samt rening går mycket mer sällan. Men kontrollera manualen noga så ni inte gör fel.
Saxat ur Balboas manual:
Sleep Mode heats the spa to the set temperature only during filter cycles. In Sleep mode it will display "SL" when water temp is not current (dvs. den uppdaterad temperaturen visas endast när vattnet cirkulerar och värms med andra ord - om inte vattnet cirkulerar och värms visas "SL" - reds. anm.), and will alternate with water temp when the pump is running. The ECONOMY icon will be displayed. Sleep Mode heats the spa to within 20°F/10°C of the set temperature only during filter cycles. It will display when water temp is not current, and will alternate with current water temp when the pump is running.
Det vill säga att man sätter den lägsta temperaturen man kan i sitt bad och sen lägger den sig 10 grader under det om man sätter badet i "Sleep Mode" dock lägst 10 grader Celsius. Den kommer då endast att värma vattnet när cirkulationspumpen körs och då upp till 10 grader. Detta gör att badet inte kan frysa sönder. (detta är ett tips och inget som vi garanterar utan bara info från deras manual och vår erfarenhet är att det fungerar i södra Sverige - men vi förutsätter att det fungerar överallt (annars hade ju 10.000 tals jänkare i norra USA stämt dem på allt vad de äger).
Disclaimer - Allt ovan är tips på hur man kan göra - Vi tar inget ansvar för hur ni gör med era pooler eller spabad.