Uppdaterad 2024-09-11
Välkommen till 2024 år Nedstängningsguide!
Tumregel #1 - När dygnsmedeltemperaturen ligger på ca 10 plusgrader och vattentemperaturen ligger på runt 10 - 12 plusgrader - Ja då är det dags att stänga ner poolen inför vintern. Det är då alger och mikroorganismer slutar växa och föröka sig. Har du mycket smuts och skräp i din pool när det är dags att stänga ner för vintern så är det nu läge för att ta bort det värsta med en bottenhåv och sen dammsuga och kantrengöra med PoolKlubbens Rengöring Fett och Rengöring Kalk.
- Ett tips är att stänga av pumpen och ställa huvudventilen i avloppsläget och starta pumpen igen. På så sätt dammsuger du poolen och slipper att få in allt skräp i filtret, tänk på att det går åt en hel del vatten till detta. Återfyll vid behov.
- Har du poolrobot så faller ju ovanstående punkt bort helt eller delvis. Har du har en poolrobot med möjlighet att byta mellan olika grovhet på filtren så montera de filter som är lämpliga för hur skitig din pool är. Tänk på att en poolrobot inte är gjord för att städa bort stora högar med löv i din pool. Det grövsta måste man ta med en bottenhåv först.
- Ställ huvudventilen i bakspolningsläget och bakspola tills vattnet är klart (ca 1-2 minuter). Återfyll med vatten om det behövs efter backspolningen. Om du har elektriskvärmare eller poolvärmepump så se till att den är avslagen.
- Nu ska du stänga av pumpen och ställa huvudventilen i läget renspolning/rinse, starta pumpen och låt den gå ca 20 – 30 sekunder. Stanna pumpen igen och ställ den nu i läget filter (normal läget) och starta pumpen igen.
- När vattnet är rent och poolen är rengjord är det dags att börja med kemikalierna.
Kemikalier
- Börja alltid med att justera pH värdet, detta gör du med PoolKlubbens pH-Plus och pH-Minus. Värdet skall ligga mellan 7,2 - 7,8. pH värdet är det absolut viktigaste för att din pool skall må bra. En rekommendation är att hålla ett öga på Alkaliniteten som kan få justeras upp om man inte får till rätt pH värde. Ett för lågt alkalinitetsvärde kan göra att ditt pH värde "galopperar" upp och ner över tid. (lite överkurs och oftast inte ett problem vid nedstängningen).
- Använd PoolKlubbens Chockklor och och Chockklorera nu poolen med ca 200g till 10 kubikmeter vatten. Lös lämplig mängd i en hink med varmt vatten. Häll aldrig vatten på chockkloret utan häll i chockkloret i vatten, sörj för god ventilation använd skyddsglasögon och handskar och se till att inte stänka på dig och din omgivning. Chockklor är extremt blekande och frätande.
- Med pumpen (cirkulationen igång) häller du nu försiktigt det lösta chockkloret i skimmern (bräddavloppet) och låter pumpen vara igång i minst 3 timmar så kloret blandas upp ordentligt.
- Nu är det dags för en förebyggande algbehandling inför vintern och den kommande våren och till det använder du vårt Algdräp - doseringen står på flaskan (1 liter per 50m³ vatten).
- Lägg med fördel i PoolKlubbens VinterBomb™ så sköter den underhållet under vintern tills det är dags att starta upp poolen igen till våren! Massor med information om VinterBomben™ finns under produkten. Men lite snabbt uttryckt så ser den till att hålla din pool är fräsch som en nyutsprungen nyponros till fram våren när det är dax att starta upp poolen.
Demontering
Nu är det dags att plocka bort de saker som kan ta skada av vatten som fryser. Börja med att backspola ut så mycket vatten som möjligt ner till skimmern med hjälp av poolpumpen. Till den sista biten ner under skimmern eller bräddavloppet kan du kan använda en dränkbar pump.
- Har du din pump och sandfilter i ett utrymme som kan frysa så skall du tömma dessa på vatten. På pumpen sitter det oftast en avtappningsplugg i botten på vattenbehållaren. På sandfiltret brukar det sitta en avtappningskran som du kan öppna. Koppla även bort alla slangar, så att du inte har vatten stående i dessa. Kan du plocka bort pumpen och förvara den inomhus är det jättebra.
- Har du en lampa i poolen så kan du plocka bort den och lägga den på botten av poolen om det finns risk för att isen kan bli så tjock att den når ner till lampan och fryser sönder den. Den är oftast bara intryckt och har en elsladd som räcker över kanten på poolen.
- Har du någon typ av uppvärmning t.ex. poolvärmepump , elvärmare eller solfångare måste även dessa tömmas på vatten, se till att du inte har något vatten stående i slangar eller rör. Fryser vattnet så expanderar det och kommer med stor säkerhet att fördärva din uppvärmningsutrustning. Se mer utförlig beskrivning och vinternedstängningsskolan för GreenMachine poolvärmepumpar nedan. Den gäller alla poolvärmepumpsmärke.
- Har du pumpen och sandfiltret stående inomhus är det viktigt att koppla bort de slangar eller rör som du kan, så att vattnet får möjlighet att expandera på den delen som är utomhus och kan frysa.
- Manometern på din 6-vägsventil måste du också plocka av och lägga på en frostfri plats.
- En mycket bra och "ny produkt" som vi tog in 2020 är Ultra Gizzmo® som är en "frysflaska" som man kan sätta i sin skimmer och sen tömma systemet genom den. Läs mer information om den under produkten.
Ett bra tips är att man tar alla de delar man plockar av som skimmerkorg, bottenpluggen till pumpen, manometern från filtret osv osv och sparar det i en och samma hink eller kartong på en frostfri plats fram till våren så du hittar alla grejor när det är dags för uppstart. Vi brukar använda en urtvättad gammal kemikalie plasthink till det. Hur många gånger har man inte lagt grejor på en plats där man "säkert ska komma ihåg" det till nästa säsong och sen har man glömt var denna fantastiska plats var!
OBS: Varje poolanläggning är unik och detta är bara generella tips och råd, är du osäker kontakta firman som har installerat din utrustning.
Poolvärmepumpar
Ett skräckscenario som händer poolägare oftare än man kan tro, är att när man startar upp poolpumpen på vårkanten så sprutar det vatten åt alla håll runt poolvärmepumpen! Detta för att poolvärmepumpens värmeväxlare enhet har frusit sönder under vintern. Av denna anledning har vi gjort GreenMachine - Vinternedstängningsskolan så du som kund aldrig någonsin ska behöva råka ut för en sönderfrusen poolvärmepump!
Varför behövs denna guide?!
Jo massor med poolägare i Sveriges sydligare delar råkar varje år ut för en obehaglig överraskning när de ska dra i gång sin pool på vårkanten. Man startar upp poolpumpen och det sprutar vatten åt alla håll för att Poolvärmepumpens värmeväxlare enhet har frusit sönder under köldknäppen - som man aldrig trodde skulle komma! Och det var ju inte så kallt - säger många kunder när de kontaktar sin pool leverantör.
Detta betraktas av poolvärmepumps tillverkarna som ett rent slarvfel från poolägaren och det täcks aldrig av garantin. Man skulle helt enkelt sett till att få ut allt vatten ur sin poolvärmepump vid nedstängningen!
Ibland så gäller inte ens hemförsäkringen utan att man får ett avdrag på ersättningen som kallas ”oaktsamhets höjning av självrisken” Dessutom är det både dyrt att åtgärda och något man inte är ett dugg intresserad av att hålla på med när fåglarna kvittrar och vårkänslorna börjar komma. Då ska nämligen poolen i gång mede bums! Så man kan hoppa i och njuta såklart!
Av denna anledning har vi gjort videon Poolvärmepump - Vinternedstängningsskolan så du som GreenMachine kund aldrig någonsin ska behöva råka ut för något liknade! Men samma sak som beskrivs ovan gäller alla poolvärmepumpar oavsett tillverkare eller märke.
I text kan man beskriva tillvägagångssättet väldigt enkelt.
Man har pumpat ut det vatten som ska ut ur poolen och monterat vinterpluggar osv och poolen = nedstängd + poolpumpen = avstängd (systemet är tömt på vatten + sandfilter tömt på vatten + poolpump pluggen är urskruvad och poolpumpen tömd på vatten).
- Då tar man med sig en kompis eller familjemedlem och traskar ut till poolvärmepumpen.
- Bryt strömmen till poolvärmepumpen.
- Skruva av vattenunionerna och låt vattnet i värmeväxlaren rinna ut.
- Du och din kompis lyfter nu ut den från där den står och tippar den bakåt mot unionerna i ca 45° vinkel och tömmer ut de sista decilitrarna vatten som står i botten på värmeväxlare enheten.
- Ställer tillbaka den på sin plats och skruvar INTE tillbaka vattenunionerna.
- Klä på den ”vinterjackan” och sätt fast kardborre banden.
Klart! Genom detta enkla förfarande (som tar max 5 minuter att göra) så försäkrar du dig om att du gjort allt som står i din makt för att undvika en sönderfrysning.
Poolpump och saltklorinator
Bland annat så har vi med ökad pumpförsäljning genom åren lagt märke till hur en del av våra distributörer eller tillverkare allt oftare svär sig fria från garanti på poolpumpar och menar att kunden inte haft rätt salthalt i poolen!
Vi tror inte mycket på det men en sak har vi lagt märke till och det är att på våren får vi in fler pumpar med saltskador än under säsongerna. Enkel matematik helt enkelt! Om en pump står en hel vinter med klorerat saltvatten i sig så kommer axel och lager att rosta oavsett om den är gjord av svenskt rostfritt stål i absolut högsta kvalité.
Dessutom är det ju så att ingen pump har den metallkvalitén, så därför - ännu värre. Därför vill vi (och ni) att ni med saltklorinator gör så här.
- När ni avlutat nedstängningen och sänkt vattennivån under skimmern och tömt rörsystemet.
- Men inte satt vinterpluggar, tömt sandfiltret och slutligen tömt / stängt pumpen.
- Tag trädgårdsslangen och lägg den ner i skimmerns bottenhål och spola så hela rörsystemet fylls igen.
- Med slangen i och vattnet på - starta poolpumpen tills den sugit ut allt vatten ni spolat in i rörsystemet.
- På så sätt sköljer ni genom hela pumpen och filtret med färskvatten.
- Upprepa några gånger och stäng därefter ner precis som vanligt. I med pluggar och allt det som ni brukar göra.
Nu har ni sköljt ut allt klor och salt ur pump, filter och värmepump. Det kommer att vara mycket snällare mot alla komponenter i systemet. Precis samma sak gör man ju med en båtmotor som gått i havsvatten efter säsongen. Så den inte ska rosta i blocket eller alla lager osv. Bara ett tips!
Ett annat mycket bra tips är att ta ur alla prober, rengöra dem med ett bra rengöringsmedel och sen skölja dem med kranvatten - rikligt. Sätt dem sen i riktigt förvaringsvätska under vintern.
Ska ni ändå beställa saker till det kan man lika gärna beställa kalibreringsvätska till pH och andra prober redan nu. Så står ni inte utan när det är dax att starta poolen igen till våren. Allt vad ni behöver till det hittar ni här.
Samma sak gäller för er som har BlueConnect - allt ni behöver för vinterstängning av den hittar ni också under länken ovan.