UPPSTARTSGUIDEN FÖR POOL - 2024
(Uppdaterad 2024-03-17)
Då var det dax gott folk! Våren 2024 är i antågande och även om man inte kan tro det rent vädermässigt så är det ett faktum! Efter minst 6 månader av helt horribelt väder, utifrån en poolägares perspektiv, så är det åter dags att åtminstone börja tänka på poolen och vilka insatser som kommer att krävas för att starta upp den på det smartaste sättet. Samtidigt kan man börja drömma sig bort mot vårens och sommarens poolparty i sällskap med nära och kära! Let's go. . .
När ska jag starta poolen?
När dygnsmedeltemperaturen eller vattentemperaturen ligger på ca 10 plusgrader är det dags att starta din pool. Det är då alger och mikroorganismer börjar växa. Har du pooltak så värms vattnet upp fortare i vårsolen så det gäller att hålla ett öga på temperaturen, tidigare än om du har plåtar eller presenning som vintertäckning.
Första steget
Börja med att återmontera de saker som du tagit bort vid nedstängning, t.ex. pump, manometer, lampor och avtappningspluggar, kan finnas både på filter och pump. Se till att alla kopplingar är ordentligt åtdragna och täta. Nu kan du fylla på poolen eller ditt spa med vatten, se till att vattennivån ligger i centrum eller något över centrum på skimmerns öppning (brädavloppet).
Starta inte pumpen torr, det kan den ta skada av. Fyll därför vatten i pumphuset och öppna eventuella ventiler till sug-, tryck- och avloppssidan så att cirkulationssystemet vattenfylls. Sätt därefter huvudventilen till cirkulationsläget (alltså inte rening) nu kan du starta pumpen, tänk på att aldrig ändra huvudventilens läge när pumpen är igång.
När du ser att pumpen jobbar som den skall, ställ huvudventilen i backspolningsläget och backspola tills vattnet är klart (ca 1-2 minuter). Återfyll med vatten om det behövs efter backspolningen. Om du har en elektrisk värmare eller en poolvärmepump så se till att den är avslagen.
Nu ska du stänga av pumpen och ställa huvudventilen i läget renspolning / rinse, starta pumpen och låt den gå ca 20 – 30 sekunder. Stanna pumpen igen och ställ den nu i läget filter (normal läget) och starta pumpen igen.
Andra steget
Har du mycket smuts och skräp i din pool så är det nu läge för att dammsuga och rengöra med PoolKlubbens Rengöring Fett och Rengöring Kalk. Har du problem att få bort smutsranden där vattenlinjen är, kan du prova den fantastiska rengöringssvampen PoolGom. Stäng av pumpen och ställ huvudventilen i avloppsläget och starta pumpen igen. På så sätt slipper du att få in allt skräp i filtret, tänk på att det går åt en hel del vatten till detta. Återfyll vid behov. När vattnet är rent och poolen är rengjord är det dags att börja med kemikalierna.
Har du en poolrobot så tänk på att de inte är gjorda för att starta upp poolen utan för daglig dammsugning under sommaren när poolen är någorlunda ren. Vissa lite dyrare modeller som Maytronics M250, M400 eller M600 har dock både microfilter och grovfilter och dessa kan monteras separat. Med grovfiltren i så kan man använda roboten under uppstarten, men man måste först avlägsna de värsta föroreningarna med en rejäl bottenhåv.
Saker du kan behöva till uppstarten
POOLKEMIKALIER
Steg 1
Börja alltid med att justera pH värdet och alkaliniteten, detta gör du med PoolKlubbens pH-Plus och pH-Minus. Värdet skall ligga mellan 7,2 - 7,8. PH värdet är det absolut viktigaste för att din pool skall må bra. Vill du vara riktigt säker på att få korrekta mätvärden så rekommenderar vi Scuba II eller t.ex. Blue Connect Plus eller någon av våra andra fantastiska vattenmätare.
Alkalinitet justerar du med hjälp av Alkalinitet Höj och dess värde ska ligga mellan 80 - 120. Hur sänker man alkaliniteten (om din alkalinitet är för hög)? Jo med pH-Minus. Det finns nämligen inget sätt att sänka sin alkalinitet. Det betyder ju att även pH värdet sjunker och kan bli för lågt. Alternativet är att byta en del av sitt vatten mot vatten med låg alkalinitet. Hur mycket man ska byta ut kan man ta reda på genom att använda "hink tricket". Tag en halv hink med vatten från poolen och häll i en deciliter kranvatten i den, rör om och vänta en timme, mäta och repetera tills du har en bra alkalinitet.
Steg 2
Chockklorera nu poolen med ca 200g till 10 kubikmeter vatten. Tag PoolKlubbens Chockklor och lös lämplig mängd i en hink med varmt vatten. Häll aldrig vatten på chockkloret utan häll i chockkloret i vatten, sörj för god ventilation och se till att inte stänka på dig och din omgivning. Chockklor är extremt blekande och frätande. Med pumpen (cirkulationen igång) häller du nu försiktigt det lösta chockkloret i skimmern (brädavloppet) och låter pumpen vara igång i minst 3 timmar så kloret blandas upp ordentligt.
Har du saltklorinator är det nu du ska se till att salthalten i poolen är korrekt och att du verkligen följer tillverkarens rekommendationer om uppstart och chockklorering. Många utrustningar kan själva chockklorera genom att "boosta" klorproduktionen under en period. Andra kräver att man tillsätter chockklor som vanligt. Tänk på att de flesta saltklorinatorer inte kan sättas igång om temperaturen på vattnet är under 15 grader.
Steg 3
Algdräp. Nu är det dags att se till att alger inte kan växa så lätt under våren, när man inte hela tiden har ett öga på poolen. Tillsätt därför den rekommenderade dosen av Poolklubben Algdräp med poolpumpen igång. Doseringen står på flaskan.
Steg 4
Från och med nu ska pumpen cirkulera din pools vattenmängd minst 3 gånger per dygn. Kontrollera pH värdet en gång i veckan och lägg med fördel i PoolKlubbens Vinterbomb så sköter den underhållet tills det är dags att börja använda vanliga 200 grams klorpuckar vi har ett antal olika varianter med olika funktioner och prisläge. De hittar du här.
Varje poolanläggning är unik och detta är bara generella tips och råd, är du osäker kontakta firman som har installerat din utrustning.
Nödvändiga kemikalier till uppstarten
Att tänka på för dig som har automatisk klordoserare
Vi får massor med frågor i kundtjänst om hur man ska starta poolen om man har en doseringsanläggning med flytande klor och, eller, pH reglering.
Steg 1
Gå till överst på denna sida och se rubriken "Första steget" men tänk på att all vattentillförsel till din doseringsanläggning ska vara avstängd så länge. Men dra igång pumpen och rengör poolen som nummer ett.
Steg 2
Tvätta proberna som du har till pH och klormätning i ditt system med ett korrekt tvättmedel från Prolab och skölj därefter av noga med vanligt kranvatten. När det är klart tvätta ur och rensa eventuella filter som du har för vattentillförseln till doseringssystemet mätprober.
Steg 3
Kalibrera proberna i den kalibreringsvätska som passar ditt doseringssystem du hittar buffertvätska till de flesta system under vår kategori förbrukning under AutoPool. Detta är ett mycket viktigt steg för om du inte kalibrerar proberna inför varje säsong så kan det gå galet. I publika bad kalibreras proberna minst en gång per månad.
Steg 4
Justera pH värdet i poolen så du ligger mellan 7,2 - 7,8 i pH värde med hjälp av antingen pH plus eller pH minus i granulatform.
Steg 5
Chockklorera med Poolklubbens Chockklor enligt instruktionerna på förpackningen. När detta är klart är det dags för att tillsätta Algdräp i poolen, även där följer ni instruktionen på förpackningen. Tänk på att man aldrig någonsin får blanda kemikalierna med varandra förutom i poolen.
Steg 6
Sätt igång cirkulationen till doseringssystemet och koppla in dunkarna till Hypoklorit och saltsyran. Det tar nu minst 24 timmar innan de flesta doseringssystem har justerat in sig och fått rätt på alla värde. Under denna tid bör man hålla koll så inte systemet börjar dosera alldeles för mycket av någon av de reglerande vätskorna. Tänk på att kloret (Hypoklorit) är en färskvara som bryts ner av sig själv så efter ca 6 månader har du bara halva effekten kvar i kloret. Om du startar upp med din gamla dunk från förra säsongen så har med andra ord inte kloret samma effekt längre och då kan doseraren dra i sig extra mycket klor på grund av att den inte kan mäta någon större förändring i vattnet. Det bästa är att starta med nya dunkar. Saltsyran för pH justering bryts inte ner och blir inte gammal.
Verkar något fel på doseringen är antingen något fel på kalibreringen av proben / proberna och kalibreringen får göras om. Proberna har även en begränsad livslängd så fungerar inte kalibreringen så vet du att det är dags att byta proben.
Man bör inte lita helt blint på sitt kalibreringssystem eller sin saltklorinator och därför behövs antingen bra mätstickor eller en bra digital mätare.
Att tänka på för dig som har saltklorinator.
En saltklorinator kommer inte att fungera optimalt förens vattnet uppnår en temperatur på över 15 grader, så innan du är uppe i 15 grader, gör hela uppstarten precis som om att du inte hade en saltklorinator. Dvs gå längst upp i uppstartsguiden och följ den. När poolens vatten är över 15 grader så:
Steg 1
Mäta salthalten i poolen med antingen stickor eller digital instrument och tillför salt efter behov så du har den mängd salt i poolen som just ditt system kräver. Vanligtvis 2 till 4 gram per liter vatten. Tänk på att saltet inte försvinner utan späds bara ut när du backspolar eller tömmer ut vatten ur poolen. Så när du startar poolen kanske du inte behöver tillföra salt överhuvudtaget.
Steg 2
Tvätta proberna som du har till pH och klormätning i ditt system med ett korrekt tvättmedel från Prolab och skölj därefter av noga med vanligt kranvatten. När det är klart tvätta ur och rensa eventuella filter som du har för vattentillförseln till klorinatorsystemets mätprober. Har du inte pH probe så kan du bara bortse från den informationen.
Steg 3
Kalibrera proberna i den kalibreringsvätska som passar ditt system, du hittar buffertvätska till de flesta system under vår kategori förbrukning under AutoPool. Detta är ett mycket viktigt steg för om du inte kalibrerar proberna inför varje säsong så kan det gå galet. I publika bad kalibreras proberna minst en gång per månad.
Steg 4
Sätt igång cirkulationen till saltklorinatorn och koppla in dunken till pH regleringen (saltsyran) om du har det automatisk dosering och reglering av pH i ditt system. Det tar nu minst 24 timmar innan din saltklorinator har justerat in sig och fått rätt på alla värde. Under denna tid bör man hålla koll så inte systemet börjar dosera alldeles för mycket av den pH reglerande vätskan. Eller att klorvärdet ökar för mycket i poolen (dvs att klorinatorcellen kör på för mycket). Då är nämligen något fel på kalibreringen av proben / proberna och kalibreringen får göras om. Proberna har även en begränsad livslängd så fungerar inte kalibreringen så vet du att det är dags att byta proben.
Man bör inte lita helt blint på sitt kalibreringssystem eller sin saltklorinator och därför behövs antingen bra mätstickor eller en bra digital mätare.