(Uppdaterad 2022-10-23)
Vad kostar det att värma sin pool?
Förord
Det är en fråga många ställer sig och det hänger såklart på vilken form av uppvärmning man väljer, hur välisolerad poolen är och vilken täckning man har på natten (viktigast). I dagsläget så är det på våra breddgrader, enligt våra kalkyler, absolut billigast och mest praktiskt att värma sin pool med en bra inverter poolvärmepump oavsett hur bra poolen är isolerad.
Solvärme är fortfarande en investering som ligger utanför de flestas budget eftersom det är en ganska stor investering. Det behövs nämligen både en poolvärmepump och en solvärmeanläggning samt en kraftigare vattenpoolpump för att kunna pumpa upp vattnet på taket och till det krävs en styrning som ska styra alltsamman som fortfarande är ganska så kostsam.
Men det är klart, allt handlar om vilken temperatur man vill ha i poolen, räcker 20 grader så kan man absolut köra med endast en solvärmeanläggning i t.ex. en 40 - 50 m³ pool. Mindre pooler är snabbare att värma upp och klarar sig bättre med solvärme. Sen handlar det ju om hur lång säsong man vill ha och hur mycket sol det blir och så vidare. På våra breddgrader rekommenderar vi en poolvärmepump för det går helt enkelt inte att räkna hem solvärmeanläggningen (än).
Generellt
En luft-vatten värmeväxlare som är gjord för pooluppvärmning är som sagt, det säkraste sättet att se till att din pool är varm och skön när som helst under vår korta sommar och dessutom utan att det kostar en förmögenhet. Man kan naturligtvis komplettera med en solvärmeanläggning men de är fortfarande svåra att räkna hem, som sagt. Det händer dock saker på poolområdet hela tiden, så när vi ser en utveckling där pris / prestanda når varandra så kommer vi att erbjuda den lösningen här på vår hemsida också. Vi hoppas att volymerna på bra grejor ska komma upp så priserna ska gå ner helt enkelt.
Om man värmer poolen med en värmeväxlare till 28 grader så kostar en säsong på 5 månader (maj - september) ca 104kr (2021) per kubikmeter vatten du har. Så en pool på 30m³ kostar ca 3.120kr att värma upp hela säsongen (enligt poolbranschens standardsiffror för poolvärmepumpar). En förutsättning för detta är såklart att poolen är isolerad och att du täcker poolen kalla dagar och alltid på nätterna med en riktigt bra termoduk. Nu är det ju tyvärr så att med skenande energipriser så går såklart priset upp för att värma poolen. Dessutom blir det svårt att skriva en generell text på ämnet för vi numera har våra olika elområde i landet. Man får helt enkelt titta på mängden kWh som går åt. Som ni kan se nedan så drog en GreenMachine M 316kWh i juni 2021.
Vikten av "rätt" poolvärmepump
Om du har en GreenMachine full inverter poolvärmepump så kan du räkna att den siffran istället är ca 65kr per kubikmeter eller 2600 kWh / säsong vilket ger en kostnad på ca 1.956.- / säsong beroende på elavtal och var du bor i landet. Då talar vi om en poolvärmepump med den allra senaste helt steglösa invertertekniken och med ett COP värde som är helt fantastiskt. Läs mer om det i poolvärmepumpguiden här.
Vill du koppla din poolvärmepump till ditt smarta hem?
Det går alldeles utmärkt att styra det mesta i din pool via t.ex. Homey. Vi använder själva Homey till att både kontrollera GreenMachine poolvärmepump, dess "bror" BlueMachine poolpumpen och läsa av kemikalievärdena i poolen med Blue Connect Plus! Möjligheten styra olika smarta system i hemmet med olika parametrar är oändliga och du kan t.ex. låta Tibber kontrollera när det är billigast att värma din pool under de tider på dygnet när elen är som billigast!
Detta område utvecklas sedan några år i en rasande takt och vi har själva testat olika möjligheter, men knappast alla kombinationer som går att göra. Av den enkla anledningen så lämnar vi inte support på hur du sätter upp ditt smarta hem men vi lovar att uppdatera olika bloggartiklar och produktinformation efterhand som vi själva hinner med att testa alla möjligheter.
Investeringen och kruxet
Vi har i Sverige en badsäsong på genomsnittligen 5 månader om allt vill sig väl. Det vill säga maj - juni - juli - augusti - september, vilket kan räknas som väldigt kort. Det är ju inte så konstigt med tanke på våra breddgrader, eller hur!? Därför är det såklart otroligt viktigt att den investering man gör i att värma sin pool verkligen kan betala sig i längden, för börjar man räkna kWh så missar man helt det viktiga! Visst, det är ju såklart extremt viktigt att din poolvärmepump drar lite energi och inte låter som ett jetflygplan där den står i trädgården, men ännu viktigare är ju livslängd, reservdelar och eventuell service på investeringen av poolvärmepumpen.
Så här kommer Kruxet, om man tänker att en bra poolvärmepump till en 30 m³ pool kostar ca 20.000.- så måste man ju såklart räkna in den pengen i driftskostnaden också. Det ger ju på 5 år en investeringskostnad på 4.000.- per år, så det är ju nästa dubbelt så mycket som det kostar i energi att värma poolen, men om man säger att poolvärmepumpen håller i 10 år så blir ju kostnaden endast 2.000.- per år!
Det vi försöker säga är att det är minst lika viktigt att din poolvärmepump är energisnål som att den har en lång livslängd och att den kan repareras om olyckan skulle vara framme. Då blir man inte tvingad att slänga den på tippen för att den inte går att reparera av någon anledning. Det kan t.ex. vara att det inte finns någon serviceorganisation eller att det inte finns reservdelar att få tag på i Sverige. Kanske har firman som importerade värmepumpen gått i konkurs eller liknande.
Vid våra samtal med TESAB och deras samarbetspartners så har det vid ett antal gånger framkommit, att det inte alls tillhör ovanligheterna, att de inte kan reparera billigare poolvärmepumpar pga av brist på reservdelar och / eller för att reservdelarna helt enkelt inte finns i landet och tar upp till 10 veckor att få hem från andra sidan jordklotet.
En sak som de flesta poolägare aldrig ens har räknat på!
Ja faktiskt! I dessa tider låter det konstigt, men det är hur mycket effekt poolpumpen gör av med! En vanlig pool på 4x8 meter (vanligast i Sverige) brukar ju ha en pool(vatten)pump som förbrukar ungefär 1000W (1 kWh) men även denna kostnad är ju nu såklart under "luppen". Med så höga elpriser som vi har nu. Naturligtvis är det beskt nu men om vi utnyttjar energi på ett mer optimalt sätt så kommer vår kostnader och miljöpåverkan i framtiden att vara väsentligt lägre, när priserna faller tillbaka på mer normala nivåer. Dessutom är detta ett område som man faktiskt verkligen kan spara energi och pengar på. Detta eftersom de flesta poolpumpar oftast nästan har dubbelt så hög effekt som de behöver. Lär mer om det i denna bloggartikeln.
Tekniskt
Vi tycker ju att en poolvärmepump med lätthet ska leva i minst 10 år utan att det händer något med den, detta med tanke på den korta säsongen vi har här i Skandinavien. Den livslängden har bättre modeller av poolvärmepumpar som Pahlen, G&J och vår GreenMachine t.ex., men det är om man tar hand om och underhåller dem på rätt sätt. Man måste se till att ha en riktigt bra vintertäckning och att man håller den ren och fin, samt kontrollerar så att inte kondensorn ("kylelementet" eller fläkt / insug) blir fyllt med skräp. Det sista kan ju lösas med ett serviceavtal och att man kan betala någon som kan sköta underhållet om man själv inte kan eller har kompetensen till det. Det är små pengar att hyra in en servicetekniker en timme varje år för att utföra förebyggande underhåll, men det kräver ju att det finns någon som kan utföra det, som sagt. Vi har avtal med TESAB för garantiservice av GreenMachine t.ex. och alla reservdelar och tillbehör på vårt eget lager i Sverige!
Benstativ och sönderfrysning
En annan bra sak, för att inte slita i onödan på sin Poolvärmepump, är ett riktigt bra benstativ så den inte behöver stå direkt på marken och därmed leva sitt liv bland löv och skräp som kan blockera luftflöden. Man vill inte heller att diverse gnagare ska kunna ta sig in och äta upp kretskort och ledningar, för det täcks inte av någon garanti.
Viktigast av allt är att man inte glömmer att tappa ut vattnet ur den på vintern! Fryser den sönder så gäller inte garantin på någon poolvärmepump, vilket är otroligt lätt hänt på dagens poolvärmepumpar. Detta beror på det höga effektuttaget och otroliga COP värde som moderna bra värmepumpar har. Det medför att värmeväxlaren är otroligt kompakt och känslig för sönderfrysning. Det kan räcka med att det står en (1) deciliter vatten i värmeväxlaren under vintern för att den ska frysa sönder om det är riktigt kallt och man har en himla otur! Vilket omgående tar oss in på nästa två punkter.
Full Inverter poolvärmepump vad är det?
Jo, en full inverter poolvärmepump kan alltså reglera sin kompressor och fläkthastighet individuellt och helt steglöst vilket ger mycket lägre strömförbrukning. Billigare poolvärmepumpar kan justera sin effekt i olika steg (de kan även kallas för inverter värmepumpar vilket = lögn) och de allra enklaste modellerna (vanligast) kan helt enkelt endast slå på full effekt när poolen behöver värmas och sen stänga av sig igen när de uppnått sin måltemperatur. Det sistnämnda är den vanligaste tekniken för billigare poolvärmepumpar och den drar massor med extra ström! Det kan likställas med att man kör bil med antingen full gas eller ingen gas alls (tänk er den bensinräkningen!)
Hur förhindrar man sönderfrysning av sin poolvärmepump på vintern?
Förutom att kånka in den i det uppvärmda garaget eller i vardagsrummet så tänker vi så här! Man tömmer den på vatten - noga! En bild säger mer än tusen ord och en bra liten instruktionsfilm säger ännu mer - brukar vi säga. Därför har vi gjort en separat guide på ämnet som ni hittar här!
Försäkring
En mycket viktig punkt är att man ser över försäkringsskyddet av sin investering. De flesta vettiga försäkringsbolags hemförsäkringar täcker kostnaden för reparation eller utbyte av en Poolvärmepump som t.ex. frusit sönder eller som plötsligt dött utanför garantitiden av olika anledningar. Hur som helst, det skiljer ganska mycket mellan olika försäkringsbolag, hur mycket man betalar i ersättning för exempelvis en sönderfrysning efter 1 år eller efter 5 år! Vissa försäkringsbolag ersätter inte en krona efter 5 år, vilket vi tycker är väl snålt. Sen ska man även se till så att självrisken inte är för hög både på fel man orsakat själv eller på rena maskinfel, utanför garantitiden då.
Vi snackar om vår GreenMachine
Eftersom GreenMachine - andra poolvärmepumpar med för den delen - med lite tekniskt kunnande och en duktig elektrikers hjälp lätt kan uppgraderas så den loggar sin verkliga förbrukning och presenterar det i en app för en, så har vi såklart gjort precis det. Tekniken för att göra det är i princip gratis och det är ganska kul att kunna se hur det påverkar kostnadsmässigt om man har sitt pooltäcke på eller av under en natt. Det går ju att räkna ut i koronor och ören om man vill det.
Här nedan ser ni maj och juni 2021 i förbrukning per dag rent grafiskt.
Ljud är en viktig sak!
En sak man inte vill ha i sin trädgård, förutom mördarsniglar då, är en poolvärmepump som låter som en stenkross! Tillverkare av marknadens bättre poolvärmepumpar hävdar att de är otroligt tysta och det är klart de är, men det beror ju på vad man jämför med. Vilken referensen är helt enkelt! Vid våra egna mätningar och tester så har vi kommit fram till att alla poolvärmepumpar med traditionell design väsnas ungefär lika mycket. Visst, bättre märken är tystare men inte så mycket tystare.
Det har helt enkelt att göra med designen. Om en värmepump blåser ut luften framåt så kommer propellerbladen på fläkten att skapa turbulens för varandra i luften och turbulens är lika med ljud. Ljud är ju bara luft som vibrerar i olika frekvenser, därför är det ganska lätt att förstå att det som vi gjort med GreenMachine är helt annorlunda! Den har sin fläkt monterad i mitten på poolvärmepumpen och leder in sin matningsluft via två stycken luftkanaler och sen blåser fläkten ut luften genom kondensorn. Detta eliminerar ljudvolymen påtagligt! Modellgenomsnittet för GreenMachine är 43dB vid en meters avstånd och det är otroligt mycket lägre än närmaste konkurrent! Betänk att +1dB i ljudskillnad är en fördubbling av ljudvolymen då dB skalan är logaritmisk.