-
Butiken

Nedsänkt spabad? - Javisst!

Hur gör man om man inte vill ha sitt spabad stående ovanpå trädäcket? Jo det vill vi visa med denna bloggartikel. Många tillverkare säger att garantin inte gäller om man sänker ned sitt spabad i marken och det är såklart något man måste ta hänsyn till. Vi tycker att garantin gäller om man gör installationen på rätt sätt.

En stående fråga vi får från er kunder är hur man gör om man vill sänka ned ett spabad i sitt trädäck!

Eftersom att många spabadstillverkare inte tycker om att man gör "fasta" installationer av spabad som står ovan mark så är det många som tvekar och frågar oss om hur man ska göra. Vi tycker att det går alldeles utmärkt att göra det bara man ser till att tre enkla saker är uppfyllda.

  1. Dränering / ventilation
  2. El installation
  3. Grundläggning

Att en så här avancerad produkt kräver en miljö som är torr och enligt fabrikens specifikationer det ser vi som en självklarhet! Men om dräneringen och ventilationen är rätt så att inte fukt / vatten kan tränga in i badet så ser vi inga hinder åtminstone för Passions Spabad vars konstruktion är så solid att de klarar det.

Att man måste se till så att elinstallationen är gjord på ett säkert sätt med jordfelsbrytare och alla andra säkerhetsnormer som en elektriker tillser är lika självklart.

Sen måste såklart badet ha något att stå på som inte flyttar sig eller sätter sig i marken, vi pratar ju trots allt om en vikt som vanlig bil, ca 1800 kg väger ju ett fullt spabad på 1500 liter. Vi valde att gjuta en armerad 10 cm tjock betongplatta, vilket vi gjorde själva. Finns fina guider för detta på t.ex. Byggmax hemsida. Vi valde också att mura upp en ram runt badet med leca block som vi kunde "tilläggsisolera" med 10 cm tjock frigolit. Men vi valde också att lämna en luftspalt så att fukt inte kan samlas. Grundplattan "bomberades" (fall) lite så att vatten rinner av ut mot kanterna och hål lämnades nederst i skarvarna mellan leca blocken så att vattnet som eventuellt skulle kunna ta sig ner kan rinna ut på sidorna.

Tittar man noga så kan man se att det förutom kabelkulvertar finns ett avlopp framdraget till plattan och det är för att se till att man enkelt kan tömma badet. Man ska enligt våra rekommendationer byta vatten 6 gånger per år beroende på hur mycket man badar och då är det bra att ha någonstans att koppla in pumpen så man kan göra sig av med vattnet på ett enkelt sätt.

Man måste också se till så att en servicetekniker kan komma åt spabadets pumpar och elektronik och man måste ju kunna ta upp det ut hålet i värsta fall. Därför gjordes plattan 1 meter bredare än vad som egentligen behövdes och så också muren runt det. Detta för att man ska kunna skruva loss trädäcket och hoppa ner och lossa badets sida för att komma åt allt som kan gå sönder.

Hur gör man med mötet mellan trädäcket och spabadets kant? Jo vi figursågade planka för planka så de passade precis under kanten där själva spabadets "bad balja" övergår till sidopaneler. På så sätt så påverkar man ju egentligen inte spabadets konstruktion alls. Kanten måste ändå sticka upp för att ett normal lock ska passa då de har "kjolar" som går ned på sidorna och tätar. Locklyften anpassades så den gick att fästa i trädäcket.

Vårt Passionspa har nu stått utan service i över 5 år nedsänkt på denna platsen utan några som helst problem.



JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.