(uppdaterad 2024-01-24)
Sandfilter guiden
I ett antal år har vi ju retat oss på att poolprodukter ska vara så hiskeligt dyrt och vi har verkligen lyckats göra något åt det sen vi staratde Poolklubben med den affärsidén 2010! Vi kan nu (2024) glädja Sveriges poolägare att turen har kommit till att nästan halvera priserna på sandfilter! Det vill säga att skära bort alla onödiga mellanhänder även på denna produktkategorin! Ni kan läsa mer om hur det gick till i denna bloggartikeln!
Sandfilter är ju ganska "lowtech" produkt och därför har priserna på dessa varit en nagel i ögat på oss enda sedan starten av Poolklubben 2010! Anledningen till att vi inte gjort något åt det förens nu är att vi inte hittat någon högkvalitativ EU tillverkare, som inte varit upptagen av en mellanhand (distributör / generalagent), förens nu. Dessutom ska ju själva produkten hålla mycket hög klass för att vi ska ta in den. Nu fann vi äntligen rätt tillverkare, fick till en generalagentur för hela Skandinavien och utökar därför vårt sortiment med vårt eget sandfiltermärke - direkt från fabrik till oss och vidare till dig som kund - till riktigt bra priser!
Men det var egentligen inte det som denna guiden skulle handla om!
Vi får nämligen massor med frågor till vår support om:
- När ska man byta sand?
- Hur vet jag om det är dags att byta sand?
- Varför är mitt poolvatten inte klart?
- Jag backspolar och backspolar men poolvattnet blir inte rent / klart!
- Hur fungerar ett sandfilter?
- Vilket filtermedium är bäst?
- Hur stort filter ska jag ha till min poolstorlek?
- Hur stor pump ska jag ha till min poolstorlek?
Så vi tänkte att vi sammanställer en liten guide på ämnet. Detta är ett levande dokument som kommer att fyllas på efterhand. Häng med. . .
Hur vet man om man behöver byta sand eller glas i sitt sandfilter?
Innan vi går in på det så kommer här ett mycket bra tips som hänger samman med rubriken! När man satt igång den nya poolen och den varit igång någon vecka, så allt har stabiliserat sig. Då tömmer man skimmern och bakspolar filtret tills siktglaset är klart. Med pumpen igång så antecknar man vilket tryck man har på manometern. Samma sak om man bytt filtermedia (sand eller glas). Gör anteckningen på en etikett (t.ex. med en DYMO) som man klistrar på filtret (eller sätt in en anteckning i din huspärm). På så sätt har du rätt information om 5 år när du börjar fundera på om det är dax att byta filtermedia. Du slipper gissa vad du hade för tryck när du startade med andra ord, komma ihåg det är nästan omöjligt.
Bild nedan visar en typ av siktglas monterat på ett sandfilter, man backspolar tills vattnet är klart och inget skräp virvlar förbi i siktglaset. Vissa filter har ett transparent lock som gör det ännu enklare att se när backspolningen är klar. Glöm inte att pumpen ska stängas av när du byter läge på 6-vägsventilen.
Varför ska man göra det?
Jo, då har du ditt normala systemtryck antecknat, om sanden eller glaset (filtermedia) är mer än 5 år gammalt (tumregel vi brukar ha) och du kanske märker att skillnaden på manometertrycket efter backspolning börjar bli allt mindre hur du än backspolar.
Exempel: Poolen är igång i en vecka och trycket på manometern har gått upp till t.ex. 1 bar. Du backspolar och det går tillbaka ner till t.ex. 0,5 bar vilket kanske är ditt antecknade systemtryck, när filtermediat var nytt. Då är filtermediet bra och behöver inte bytas.
Men skulle skillnaden i tryck krympa och i värsta fall blir det knappt någon skillnad alls efter bakspolning. Då är det ett tecken på att ditt filtermedia börjar bli sämre. Slitet eller mättat med skräp eller organiskt material som fastnat.
Exempel: Du har inte backspolat på t.ex. en vecka och du ser att manometern står högt på t.ex. 1 bar. Du bakspolar då tills siktglaset är klart. Ställer tillbaka 6-vägsvetilen i filterläget men manometern visar att du inte kommer ner lägre än till 0,8 bar. Med andra ord kommer du inte ner till det antecknade gamla systemtrycket som du hade när filtermediat var nytt, eller hela poolen var nybyggd. Då är det dags att börja titta på att byta ut filtermediat. (Observera att siffrorna endast är exempel).
Det finns fler konstigheter som kan hända! Är det riktigt länge sen du bytte filtermedia och du har bra flöde i poolen och systemtrycket varierar inte så mycket oavsett hur du backspolar. Men din pool börjar bli grön och vattnet går inte att få riktigt klart oavsett hur mycket antiflock du lägger i skimmern. Då kan det vara så att filtermediet blivit till en enda kaka med en kanal igenom som vattnet har skapat. Det vill säga att vattnet filtreras inte utan det bara går rakt igenom filtret. Då är det verkligen dags att byta filtermedia. Ett bra symptom på detta är om man t.ex. slänger i lite chockklor i skimmern och man ser att det kommer ut granulat ur inloppet (dvs vattnet renas inte och klorgranulatet åker rakt igenom filtret) då har ditt filtermedia blivit till en kaka med en kanal rakt genom.
Andra saker som kan gå fel med ett sandfilter är att dysorna i botten börjar bli slitna eller gått sönder. Det tar normalt många år, symptomet är att sand eller glas kommer ut i poolen genom inloppet. Men det är inga problem för dysorna finns som reservdelar och bör även bytas eller åtminstone kontrolleras när du byter filtermedia. Sen kan systemtrycket också förändras om din pump börjar bli sämre och sliten, men det "kan kvitta" för det intressanta är såklart trycket innan och efter backspolning. Åtminstone för att kunna se om filtermediet är ok.
Sen har vi det här med manometrar. . . Man bör alltid se till att man har en fungerande manometer på sandfiltret eller 6-vägsventilen. Det är det enda sättet att ha lite koll på när man ska backspola eller inte. Du hittar utbytes manometrar till just ditt sandfilter här under reservdelssidorna. Vill du ha något som verkligen håller i längden ska du handla en riktigt bra WIKA manometer som du hittar under de olika märkenas reservdelssidor. Om du köper ett av våra Sandfilter Falsterbo eller Smygehuk så sitter det en mycket bra spansktillverkad manometer original.
Manometrar kan slitas eller sluta fungera om t.ex. en av dysorna börjar släppa genom filtermedia. Då kan manometern bli igenproppad av sand eller glas och kommer att ge helknasiga värde. En annan orsak som kan få en manometer att fallera är om man inte skruvar av den så den kan förvaras frostfritt. Då fryser den garanterat sönder under vintern.
Ett bra sätt att se om något blivit fel på din manometer är att kontrollera att den visar noll när pumpen är av och att den reagerar när pumpen startas.
Vintern och ditt sandfilter!
När du gjort din vinter nedstängning av poolen och stängt cirkulationspumpen. Då ska du ta hand om ditt sandfilter. Men först ska du t.ex. ta fram en gammal klorhink (noga ursköljd och rengjord). Där ska du lägga alla de saker som du tar av från sandfilter, pump osv osv, så du kan förvara det frostfritt under vintern (och dessutom veta var alla grejor är när du behöver dem till våren).
- Låt 6-vägsventilen stå i filtreringsläget.
- Skruva bort manometern med en fastnyckel eller en liten skiftnyckel (lägg manometer och ev. packning i hinken).
- Skruva bort filtrets bottenventil så allt vatten kan rinna ut (lägg skruven i hinken).
- Lossa alla anslutningar till filtret och 6-vägsventilen så vatten kan ta sig ut.
- Läs mer om vinterstängning här.
Vilket filtermedia ska jag använda - Vanlig sand eller glas?
Här finns delade meningar och det finns massor med olika typer av filtermedia men vi tycker att det är plånboken som får styra lite. Sand är jämförelsevis lite billigare än riktigt glasfiltermedia. Tänk dock på att det, som vanligt, i poolbranschen finns ett antal mindre nogräknade aktörer som säljer vanligt glasskross och kallar det filterglas. Så är det inte, glaset måste vara trumlat och behandlat för att få den rätta ytan för att göra sitt jobb på rätt sätt. Vi har sett exempel på kunder som köpt "fulglas" där vattnet knappt renas alls.
Filtersand
Vi skeppar kristall-kvarts-sand på pall från Spanien och det kan ju verka löjligt! Vi har väl sand i Sverige!? Ja mycket möjligt men vi har inte hittat Kristall-kvarts-sand och vår erfarenhet säger oss att detta är den absolut bästa sanden! Varar väldigt länge på grund av att sandkornen har en väldigt speciell struktur på mikroskopisk nivå. Denna sand är naturligtvis tvättad och håller otroligt hög renhet. Priset på sand är något billigare än riktigt filterglas.
Filterglas
Man kan se glasfiltermediat som en investering på sikt på grund av dess lägre vattenförbrukning (mer om det nedan) och dessutom är det mycket mer miljövänligt med glas då råvaran är krossat återvunnet glas (som specialbehandlas). En annan fördel är att glaset inte klumpar ihop sig till skillnad från sand och därför behöver inte filtret backspolas lika ofta. Eftersom organiskt material inte fastnar lika lätt går det också fortare att backspola då skräpet lättare lossnar från glaset. Detta leder till en lägre vattenförbrukning. Man räknar med att man förbrukar upp till 50% mindre vatten vid backspolning jämfört med vanlig filtersand.
Eftersom organiskt material inte fastnar lika lätt i glasfiltermediat behöver det inte bytas ut lika ofta som sand, i bästa fall behöver den inte bytas ut förens efter ca 20 år, jämfört med sand som bör bytas efter ca 5 år beroende på hur mycket poolen används. På 20 år behöver ett poolfilter alltså ny sand ca 4 gånger, men med riktigt filterglas i filtret så slipper du tänka på den saken och sparar en hel del pengar i längden. Glasfiltermedia renar dessutom mindre partiklar än sand, ner till 1μ (0,001 mm), medan filtersand klarar partiklar ner till 25μ (0,025 mm).
Så vill man vara riktigt miljömedveten så är det glasfiltermediet som gäller!
Att tänka på med glasfiltermedia
Förutom att det går åt mycket mindre i kilo räknat, på grund av att glas väger mindre än sand räknat på samma volym så ska man använda olika grovhet på glasfiltermediet! Man ska ha 1/3 del grovt glas i storleken 1 - 2 mm i botten av ditt sandfilter och 2/3 delar 0,6 - 1,2 mm överst i filtret för optimal rening.
Hur fungerar ett sandfilter?
Principen är ganska enkel, man låter vattnet passera genom filtermedia (sand eller glas) uppifrån och ner. Sanden (eller glaset) samlar upp smuts och partiklar på vägen. När du sen backspolar så reverserar man processen och låter vattnet gå in från botten för att skölja / lösgöra smuts och partiklarna så de går upp till flervägsventilen och ut i avloppet. Detta kan man upprepa oerhört många gånger men till sist så blir sanden eller glaset "mätat" och det är då det är dags att byta filtermedia.
Varför ska man då ha olika stort sandfilter beroende på poolens storlek? Jo det säger sig nästan själv men eftersom du ska cirkulera vattnet åtminstone 5 gånger per dygn genom filtret så gäller det att pumpen, filtret och poolens storlek är i symbios. Man skulle ju kunna tycka att det borde vara bättre med ett så stort sandfilter som möjligt men det stämmer inte. Har man för stort sandfilter så slösar man med energi eftersom att pumpen får jobba hårdare och kanske inte ens orkar att backspola filtret ordentligt. Det händer om du valt en pump som passar poolens storlek men valt ett alldeles för stort sandfilter. De måste med andra ord passa samman för att fungera optimalt. I tabellen nedan kan ni se exakt vad vi rekommenderar till just er poolstorlek.
Vilken pump och filter ska jag välja till min poolstorlek?
Sandfiltermodell | Falsterbo Ø500 | Falsterbo Ø600 | Falsterbo Ø750 | Smygehuk Ø400 | Smygehuk Ø500 | Smygehuk Ø600 |
---|---|---|---|---|---|---|
Lämplig poolstorlek | 30-50 m³ | 40-60 m³ | 60-90 m³ | 0-30 m³ | 30-45 m³ | 40-60 m³ |
Rekommenderad pumpeffekt (ca) | 0.50 kWh | 0.75 kWh | 0.90 kWh | 0.30 kWh | 0.50 kWh | 0.75 kWh |
Vikt filtermedia sand | 85 kg | 150 kg | 300 kg | 60 kg | 85 kg | 150 kg |
Vikt filtermedia glas | 80 kg | 120 kg | 240 kg | 48 kg | 68 kg | 120 kg |
Max flöde | 10 m³/tim | 15 m³/tim | 24 m³/tim | 7 m³/tim | 10 m³/tim | 15 m³/tim |
Anslutningar | 1-1/2 tum rörgänga | 1-1/2 tum rörgänga | 2 tum rörgänga | 1-1/2 tum rörgänga | 1-1/2 tum rörgänga | 1-1/2 tum rörgänga |
Garanti | 3-års garanti (gäller ej frysskador) | |||||
Vikt netto | 15 kg | 30 kg | 43 kg | 10 kg | 14 kg | 28 kg |